Les 8.3 – Verkopen in jouw funnel

Waarschijnlijk is het doel van jouw funnel om jouw producten of diensten te verkopen. Dus dan is het natuurlijk belangrijk om je funnel daarop aan te sluiten. Er is niets zo vervelend voor een klant om een pitch te krijgen over iets wat hij al gekocht heeft.

In de vorige les liet ik je al zien welke splitsingen je kan maken om hier rekening mee te houden, maar hier staan ze nog een keer stap-voor-stap.

Voor je begint is het goed om weer je doel erbij te pakken die je eerder hebt gesteld. Dit is namelijk belangrijk voor de opbouw van je mails en dus ook voor de flow en hoe je omgaat met je verkopen.

Stel, je hebt een freebie die mensen kunnen aanvragen en daarna stuur je ze gelijk door naar een bedankt pagina met een aanbod. Dan zal niet iedereen dat aanbod kopen. Het is dus helemaal niet zo gek als je in een tweede mail mensen met een ps. daaraan helpt herinneren. Maar die hoef je natuurlijk niet naar iedereen te sturen.

Je kan dat op twee manieren oplossen.

Optie 1: je maakt een splitsing en de mensen die niet gekocht hebben krijgen de ps., en de mensen wel gekocht hebben krijgen dezelfde mail maar zonder de ps.

Optie 2: Is dat je de ps. conditional maakt. Dus dat je hem alleen maar stuurt naar mensen die niet gekocht hebben. De mensen die wel gekocht hebben krijgen hem dan niet. Dus iedereen krijgt dezelfde mail, alleen de inhoud is voor iedereen net wat anders. Dat ziet er zo uit in Mailblue:

Kies: ‘Make conditional’ onder het tandwieltje van het content blok
En kies welke tag de persoon niet heeft. Dus als de mensen die kopen de tag ‘upsell gekocht’ hebben, dan kies je hier dat de informatie verschijnt voor mensen die deze tag niet hebben.

(Let op deze optie is alleen bij de duurdere pakketten van mailblue beschikbaar!)

In Convertkit ziet het er zo uit:

Hier plaats je de content in de tekst met de bovenstaande code. Je geeft een tekst voor mensen die een tag hebben, in dit geval krijgen de mensen die de Funnel Checklist gekocht hebben een link naar de blog te zien. En de mensen die heb niet gekocht hebben, en de tag dus niet hebben, krijgen een link naar de salespagina

Maar dan komen mensen die aan het einde van je funnel en kopen ze je product of dienst. (yay!) En dan wil je natuurlijk ook dat ze dan niet zomaar in een gat vallen. Ze moeten én uit de automatisering die het product aan ze verkoopt en je wil ze graag nog een paar opvolgende mails sturen.

Dat doe je, zoals we in het maken van de automatisering hebt gezien, door een doel in te stellen. Of door gebruik te maken van splitsingen. Op het moment dat mensen dan iets kopen kan je heel simpel een nieuwe automatisering laten starten met als beginpunt de verkoop en daar de mensen een stapje verder in jouw aanbod meenemen.