Les 1 – Content vinden in ‘de troep’

Op de allereerste plek is je journal een plek om ideeën te vinden, niet om perfecte stukken te schrijven (als je dat wel doet, is dat alleen maar dikke bonus!). Dit is je plek waar alles mag en kan en waar je ook een heleboel troep zal schrijven. Maar hoe vind je in de troep dan de goede ideeën?

Je kan dat op twee manieren doen:

  • Of je kan direct nadat je geschreven hebt het stuk herlezen en de beste stukken eruit halen.
  • Of, (en dit is effectiever) het geschreven stuk minstens een week wegleggen en dan het weer lezen. Of pas het weer lezen als je boekje vol is. Op die manier zit je niet meer in de emotie van toen je het schreef en ben je vergeten wat je hebt geschreven. Zo kan je veel objectiever kijken naar wat je hebt geschreven.

Terwijl je het leest onderstreep je met een pen of highlighter de dingen die eruit springen. Het gaat niet om hele passages (als die er zijn, mooi!), maar soms kan het een idee zijn die je weer in een aparte journal sessie verder uitwerkt.

Je neemt dan dat idee en gaat specifiek daarop journalen om het verder uit te diepen en te onderzoeken. Je kan beginnen met wat je geschreven hebt, of je kan beginnen met ‘wat ik wil vertellen over…. is…’. En natuurlijk weer: pen op papier en niet stoppen 😉

Geef jezelf toestemming om te falen

Natalie Goldberg zegt: It was important to give myself permission to fail. It is the only way to write. We can’t live up to anyone’s high standards, including our own.

Dat geldt dus ook voor jou. Want onthoud: als je geen verwachtingen hebt, komen de mooiste dingen boven.