Les 5.4 – AVG

De AVG is in 2018 ingevoerd en hoewel het toen leek alsof het helemaal nieuw was, was dat niet het geval. Wel zijn de regels in 2018 aangescherpt met betrekking tot het verwerken van persoonsgegevens.

Er zijn 6 grondslagen (oftewel redenen voor het verwerken van persoonsgegevens) in de AVG:

  1. U heeft toestemming van de persoon om wie het gaat.
  2. Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om een overeenkomst uit te voeren.
  3. Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken omdat u dit wettelijk verplicht bent.
  4. Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om vitale belangen te beschermen.
  5. Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om een taak van algemeen belang of openbaar gezag uit te oefenen.
  6. Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om uw gerechtvaardigde belang te behartigen.

Verder is het voor de AVG belangrijk dat mensen die zich inschrijven weten waarvoor je hun gegevens gaat gebruiken voordat ze zich inschrijven. Schrijven ze zich in voor je freebie, en wil je ze elke week een mail sturen daarna? Dan moet je dat vermelden.

Deze dingen moet je vermelden op het formulier waar mensen zich inschrijven, maar het is ook belangrijk dat je een privacyverklaring op je site hebt staan. In een privacyverklaring licht je precies toe hoe je hun persoonsgegevens gaat gebruiken en waarvoor.

Ik heb mijn privacy verklaring bijvoorbeeld op een pagina op mijn website gezet en gelinkt in de footer, zodat je hem altijd in kan zien. Je kan mijn privacyverklaring bijvoorbeeld hier zien.

Privacyverklaring gelinkt in de footer.

Op internet zijn veel voorbeelden te vinden van een privacyverklaring, maar wil je dat hij echt goed klopt en toegespitst is op jóuw onderneming en aanbod, dan kan je er het beste een laten maken door een jurist zoals Lady Lawyer of Charlotte’s Law.

Meer informatie over de AVG kan je veel lezen bij Charlotte’s Law. Maar bekijk ook vooral haar video over persoonsgegevens, of je een privacyverklaring nodig hebt en over de AVG en toestemming.