Les 2.4 – De software vergelijken

Automatiseren, funnels bouwen en verzenden

Zowel Mailchimp, Convertkit en Mailblue/ActiveCampaign hebben automatiseringsopties. Alleen ze hebben allemaal andere opties die ook nog eens verschillen in prijs die je maandelijks betaalt.

Mailchimp

Mailchimp heeft verreweg de minste opties. Bij de gratis versie kan je het zo instellen dat er automatisch een e-mail volgt waarin je bijvoorbeeld een e-boek levert. Pas in de duurste twee versies van de software bieden ze een ‘multi-step automation’ aan. Dat is het soort wat je nodig hebt als je een serie e-mails automatisch wil laten lopen.

Als je funnels wil maken in Mailchimp kun je dat alleen goed doen met de ‘multi-step automation’-optie. Als je gewoon regelmatig een enkele mail wil versturen, dan zijn de beschikbare automatiseringsmogelijkheden in de gratis en goedkoopste optie in Mailchimp prima. Maar voor het bouwen van e-mailfunnels is het gewoon niet geschikt.

Mailerlite

Mailerlite heeft al in de gratis versie automatiseringsmogelijkheden. Ze hebben deze, net als Convertkit en Mailblue, ook visueel gemaakt. Daardoor kan je heel makkelijk zien wat de volgorde van de mails is, en welke acties er gedaan worden. Wat wel onhandig is, is dat je in Mailerlite mensen niet tussen de automatiseringen heen en weer kan schuiven. Verder heeft het alle basisopties: je kan mensen taggen, naar een andere stap sturen, laten wachten op een bepaalde datum en natuurlijk mails versturen.

Convertkit

Convertkit heeft een fijne set aan automations. Je kunt ze heel gemakkelijk zelf in elkaar zetten op een visuele manier. Het geeft een fijn overzicht en werkt daardoor heel intuïtief. Deze visuele optie krijg je alleen in een betaald account. De gratis optie heeft, net als Mailchimp, dat je eenmalig een bevestigingsmail kan sturen waarmee je bijvoorbeeld je gratis e-boek kan weggeven.

Zodra je betaalt, krijg je direct alle automatiseringsopties, daar maakt ConvertKit geen verschil in.

Mailblue/ActiveCampaign

Bij ActiveCampaign of Mailblue (de Nederlandse reseller van ActiveCampaign) kun je op het goedkoopste plan direct gebruikmaken van automations, maar wel in een aangepastere versie. Zo kun je wel gebruikmaken van de marketingautomatisering, maar niet van de CRM-opties. Ook heb je minder integratie-opties.

Het is een mooie manier om te beginnen met het maken van funnels en langzaam je automatisering uit te breiden. Er zijn zelfs al templates gemaakt die je als basis kunt gebruiken. Je kunt ze aanpassen zodat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden.

CRM-systeem

Voordat je kijkt of de tool van je keuze CRM-opties heeft, is het belangrijk om eerst te kijken of je het wel echt nodig hebt.

CRM staat voor Customer Relationship Management, oftewel klantrelatiebeheer. In een CRM-systeem worden klantgegevens vastgelegd, maar ook welke producten een klant afneemt, of welke gesprekken er gevoerd zijn. Daardoor is het makkelijker om gegevens te analyseren en zo je klantenrelaties te verbeteren. Daarnaast heb je ook meer inzicht in je salespipeline en hoe graag klanten bereid zijn om bij je te kopen.

Mailchimp

Mailchimp zegt zelf dat het gebruikt kan worden als CRM-systeem. Veel mensen die op zoek zijn naar een CRM-systeem, zoeken een tool om ze te helpen met leadscoring (een systeem die automatisch kijkt of de mensen op je lijst goede leads zijn) en het verbeteren van klantrelaties. Daar is Mailchimp niet voor geschikt. Wel is het geschikt om een relatie op te bouwen met klanten door middel van content.

Mailerlite

Mailerlite heeft geen CRM-opties.

Convertkit

Convertkit heeft geen CRM-opties, omdat Convertkit zich vooral richt op het ondersteunen van content creators.

Mailblue/ActiveCampaign

Als je op zoek bent naar e-mailmarketingsoftware met een ingebouwd CRM-systeem dan is Mailblue / ActiveCampaign verreweg je beste optie. Het is een fijne combinatie van een klassiek CRM-systeem, een salespipeline en e-mailmarketing.

Formulieren, landingspagina’s & templates

Formulieren die makkelijk te maken zijn en er mooi uitzien, zijn voor sommige mensen echt een must. Niet iedereen heeft de coding skills om zelf mooie formulieren en landingspagina’s te maken. Gelukkig hoeft dat ook niet.

Mailchimp

Mailchimp heeft de optie om zowel ladingspagina’s als formulieren te maken, maar erg mooi zijn ze niet. Als je ze bij je site wil laten passen, dan zal je al snel een extra dienst (van een derde partij) erbij moeten nemen om mooie formulieren te maken. Je kunt een formulier statisch op je website zetten, maar je hebt ook pop-up opties.

De mails zien er dan wel weer heel mooi uit. Met het drag- en dropsysteem maak je snel mooie mails die er ook op mobiel mooi uit zien. Ideaal voor mensen die mails met veel plaatjes en afbeeldingen willen sturen.

Mailerlite

In Mailerlite kan je je eigen formulieren en landingspagina’s maken. Je zou zelfs je hele website in Mailerlite kunnen maken. De landingspagina’s en formulieren zijn heel basic, maar ze doen wat ze moeten doen. Je hebt ruimte om de elementen verschuiven en het helemaal naar eigen inzicht te bouwen.

De formulieren kan je heel gemakkelijk op je WordPress-website plaatsen met de plugin. De landingspagina’s integreren niet zo makkelijk, maar die kan je wel gebruiken als externe link.

Convertkit

Qua looks en opties ziet Convertkit er verreweg het beste uit. De formulieren zijn helemaal aan te passen en er zijn verschillende opties om landingspagina’s te maken. Daardoor heb je alle opties om mensen te laten inschrijven, voor je nieuwsbrief, op één platform. Daarnaast komen formulieren in verschillende opties zoals slide-in, pop-up, maar ook gewoon statische op de website.

Wel zijn de opties voor de e-mailtemplates wat beperkt en voor mensen die mooie mails willen, kunnen ze wat karig overkomen. De focus ligt echt op mails met tekst en minder op afbeeldingen.

Mailblue/ActiveCampaign

Mailblue en ActiveCampaign hebben formulieren die ook makkelijk aan te passen zijn zodat ze bij je website passen. Het heeft dezelfde opties als Convertkit voor formulieren, maar geen landingspagina’s. Wel zijn er daarvoor goede integraties met software zoals LeadPages, ClickFunnels of OptimizePress.

Er zijn wel veel opties voor het maken van mooie e-mails dankzij de vele templates. Voor iedere soort mail is al een template gemaakt die je snel en makkelijk kan aanpassen zodat het bij jouw brand past.

Prijs

Bij het kiezen van je e-mailmarktingsoftware speelt de prijs ook een rol. Indien je voor alle opties wil gaan, dan kost het al snel ruim honderd euro per maand. Daarom is een passende prijs ook een belangrijk onderdeel.

Mailchimp

Mailchimp is de goedkoopste van de drie. Met een gratis optie kun je tot 2000 subscribers in je account hebben, maar met beperkte mogelijkheden. De betaalde optie (Essentials plan) begint bij $9,99 per maand en hierbinnen mag je max 50.000 subscribers in je account hebben, maar ook hier ook met beperkte mogelijkheden. Voor het standaard plan beginnend bij $14,99  per maand, krijg je de meeste mogelijkheden om zoveel mogelijk te automatiseren.

Mailerlite

Mailerlite heeft een hele fijne gratis optie, waar je in eerste instantie tot 1000 contacten en 12000 e-mails per maand niets betaalt. Daarna kost het voor 0 tot 1000 contacten $10 per maand, en voor 1000 tot 2500 contacten $15 per maand.

Convertkit

Convertkit heeft een gratis optie waarmee je maximaal 500 subscribers kan hebben, maar geen automatiseringsopties. Daarna begint het bij $29 per maand tot max 1000 subscribers, maar wel met alle mogelijkheden tot je beschikking.

Mailblue/ActiveCampaign

Mailblue heeft geen gratis optie, alleen een proefperiode. Daarna betaal je voor de Lite-versie €15 per maand tot maximaal 500 subscribers. Voor maximaal 1000 subscribers is dat €29 per maand. Voor deze prijs heb je geen CRM opties, die krijg je bij het plus-abonnement dat begint bij €49 per maand.

A/B testen en meer

Er zijn nog veel meer opties om rekening mee te houden met het kiezen van je software. Zo kun je bij Convertkit en Mailchimp, zodra je betaald hebt, gelijk gebruik maken van A/B-testen, terwijl dat bij Mailblue en ActiveCampaign pas vanaf het professionele plan kan. In Mailerlite heb je gelijk toegang tot de A/B-testopties.

Verder kan de taal een belangrijk aandachtspunt zijn. Bij Mailblue krijg je Nederlandse support en is het hele programma in het Nederlands, terwijl ConvertKit en Mailchimp beiden in het Engels zijn.

Dan is er ook nog het gebruiksgemak. Mailchimp heeft de neiging vrij onoverzichtelijk te zijn, terwijl Convertkit veel intuïtiever werkt. Mailblue / ActiveCampaign en Mailerlite zitten daar tussenin: ze zijn vrij intuïtief als je gewend bent met online software te werken, maar de hoeveelheid opties kunnen het ook overweldigend maken.

Last but not least, je wil kijken naar de integratie-mogelijkheden. Welke tools gebruik jij op dit moment om je product of dienst te verkopen? En welke tool integreert daarmee zonder dat je gebruik hoeft te maken van een tussendienst zoals Zapier. Hoe makkelijker het samen integreert, hoe beter en makkelijker je processen zullen verlopen.

Conclusie

Welk programma je kiest is dus helemaal afhankelijk van je wensen en wat je nodig hebt. Daarom is het belangrijk om eerst te kijken wat je precies nodig hebt, welke programma’s je al gebruikt en welke rol het gaat vervullen in je bedrijf.

Mailchimp

Mailchimp heeft een solide gratis optie waarmee je tot 2.000 subscribers gratis gebruik maakt van het programma, met beperkte opties. Voor automatiseringen moet je flink betalen, en de formulieren zijn gewoon niet zo mooi. Mailchimp heeft geen CRM-opties zoals velen het wel willen gebruiken en is niet geschikt om grote funnels te bouwen.

Mailerlite

Mailerlite is voor beginners een fijne optie. Je kan heel snel gebruikmaken van alle automatiseringen zonder dat je gelijk de hoofdprijs betaalt. Het heeft goede automatiseringen, de formulieren en landingspagina’s zien er goed uit.

Convertkit

Convertkit heeft fijne visuele automatiseringen. Je kan je eigen formulieren en templates maken op een mooie manier. Ook heeft het ingebouwde automatiseringen. Het heeft geen CRM-opties, omdat het echt gefocust is op het maken van content. Convertkit integreert wel fijn met verschillende webshops waardoor je veel kan automatiseren.

Mailblue/ActiveCampaign

Mailblue/ActiveCampaign heeft verreweg de meest beschikbaar opties, maar is ook het duurste. Dit is een fijn programma voor als je zeker weet dat je je bedrijf groot wil schalen en voornamelijk veel wil gaan automatiseren, waaronder een deel van je verkoop. Als je ook gelijk een CRM-systeem wil opzetten, dan heb je in een keer alles in-house. Mailblue/ActiveCampaign is een robuuste optie die future-proof is.